
TARİHÇESİ
Keban, Elazığ'ın zengin tarihine sahip önemli bir ilçedir. Tarihi, M.Ö. 2000 yılında Hititler'in egemenliği altına girmesiyle başlar. Korucutepe ve Norşuntepe gibi merkezlerde yapılan kazılarda Hitit mimarisinin izlerine rastlanmıştır.
Daha sonra M.Ö. 1000 yılında Keban, Urartu Krallığı'nın sınırları içerisinde yer almış ve İskit akınlarına uğramıştır. Asur ticaret kolonilerine ev sahipliği yapmış olan Keban, M.Ö. 1000 yılında Tepecik gibi yerlerde Asur dönemine ait kalıntılar bulundurmuştur.
Helenistik dönemde yoğun bir yerleşim alanı olan Keban, Arsamosata adıyla bilinen Haraba ve Pağnik gibi merkezlerde Helenistik kalıntılar barındırmıştır.
M.S. 11-13. yüzyıllarda Keban, Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olmuş ve Haraba ile Tepecik gibi yerlerde Bizans kalıntıları bulunmuştur. 11. yüzyılda Selçuklular tarafından fethedilen Keban, Çağrı Bey tarafından 1017 yılında ele geçirilmiştir. 1515 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçen Keban, uzun bir süre Çemişgezek Sancağı'na bağlı bir nahiye merkezi olarak kalmıştır.
Keban İlçesi Osmanlı döneminde sadece bir köyken, zamanla büyüdü ve önem kazandı. Cumhuriyet döneminde 1954 yılında belediyeye dönüştü ve 1990 yılında ilçe statüsüne yükseldi.